dilluns, 5 de maig del 2008

Eines Google

Ara que acabem el pont de l'1 de maig voldria fer una reflexió/exposició de la darrera cosa feta just abans de començar-lo.
Vaig impartir a la seu de la FECC, del carrer dels Àngels, una sessió corresponent als dimecres tic . Són unes sessions presentades com uns tallers on un expert parla sobre algun tema del que en coneix detalls i que utilitza en la seva pràctica diària. Tenen una durada de 3 hores.
Així que no està gens malament. Una vintena d'assistents van sacrificar les seves primeres hores de pont, l'acció formativa acabava a les 7 de la tarda, per escoltar-me tot esperant que d'allà en sortissin amb algun contingut més.
He d'agrair al Josep Torrents que m'emboliqués en això. Moltes vegades m'ha fet confiança i espero haver estat a l'alçada de les circumstàncies. A jutjar pels comentaris i valoracions dels assistents així va ser.
Jo també en vaig quedar content.
En definitiva es tractava de presentar algunes de les aplicacions de la factoria Google.
En un principi Google no era més que un cercador. Però ja d'entrada amb l'ambició de ser trencador, d'oferir serveis i prestacions diferents dels altres cercadors de la xarxa. I a fe que ho han aconseguit. Sempre amb la premissa que els altres serveis que ofereixen són també eines en què la cerca de dades és rellevant.
Del cercador algunes coses importants, al meu entendre, que tothom hauria de tenir en compte: saber interpretar bé els resultats obtinguts, com fer cerques avançades o com configurar el cercador per a treure'n més profit.
Després una breu passada pel cercador d'imatges
atès que tothom ja s'hi barallava amb una certa solvència.
Gmail
. El servei de correu electrònic que ofereix, i que tenint-ne un compte ens obre la porta a tots els altres serveis que requereixen d'identificador.
Picasa. Eina lligada a les imatges. Té dues versions. L'una, la més completa, requereix baixar-se el programa. Però és una potent eina que permet treballar amb totes les imatges de l'ordinador, treballar-hi com amb un editor, fer composicions... I l'altra que és un servei web, amb moltes menys prestacions, però que permet crear àlbums a la xarxa.
Google docs. Creació de documents de text, fulls de càlcul i presentacions que es poden compartir i elaborar de forma col•laborativa. Una potent i interessant eina educativa.
Google Calendar
. Un calendari, una agenda, però també disponible des de qualsevol terminal que disposi d'internet i que també es pot compartir. A treballar per tal de poder-ne treure tota la funcionalitat.
Talk. La versió d'aquest servidor del popular Messanger, amb menys prestacions però molt versàtil. Es pot utilitzar sense haver d'instal•lar res. Bona eina de comunicació que es pot utilitzar a l'aula.
Google Earth
. La Terra vista des de l'espai. Amb moltes eines de personalització. Important per a georeferenciar llocs, fets i coneixements.
Google Maps. La mateixa eina anterior però amb millor definició de mapes. També serveix de base a moltes eines web 2.0 lligades a la georeferenciació.
Google Page Creator. És un senzill editor de pàgines web. No cal conèixer llenguatge html atès que s'omplen els continguts a través de formularis. A més a més ens proporcionen l'espai de servidor que ens fa falta per penjar els continguts.
iGoogle. És una forma de personalitzar la pàgina de cerques, amb la possibilitat de dotar-ho dels continguts propis.