dimecres, 30 de juliol del 2008

Cuil

Ahir, tot escolant El matí de Catalunya Ràdio de l’estiu, amb Pere Mas, donava la notícia de l’aparició d’un nou cercador, cuil, pronunciat “cul” remarcava.
De seguida vaig pensar.... un altre a la col·lecció, l’hauré d’incorporar al meu recull.
La primera impressió és força negativa. D’entrada no hi ha cerques avançades, ni possiblilitats de personalització, ni preferències...
Ho compensa la presentació dels resultats, sovint amb una imatge i una mica de text, com si fos un article periodístic. És agradable.
En la pàgina d’inici ja hi fan constar un dels valors que tenen per bandera. El nombre de pàgines indexades. Quan faig aquesta entrada n’hi consten 121.617.892.992 que és un nombre increïblement més gran que Google.
Una altra de les coses a destacar. Precisament bona part de la plana major del projecte procedeix de Google.
Un aplaudiment al Pere Mas. El cercador acaba d’aparèixer. La primera nota de premsa donant a conèixer el projecte és del dia 28 de juliol, tot just fa dos dies, i per tant el periodista la dóna a conèixer en poques hores. I una notícia d’un tema que en principi no hauria d’obrir pas portades.
La “gràcia” del cercador és que no només indexa pàgines per les paraules clau o rellevants, sinó que mira de contextualitzar-ne el contingut. De manera que després les posa en la base tot confrontant-les amb altres que puguin tenir un context semblant. De manera que quan presenta els resultats també apareix una finestra, anomenada “categories”, on proposa l’enllaç a altres pàgines de contingut semblant.
I perquè cal pronunciar cul? La paraula procedeix del gaèlic, i vol dir coneixement.